Veelgestelde vragen

Wat is permanente make-up?

Bij permanente make-up wordt pigment met een fijne naald of mesje in de bovenste huidlaag ingebracht. Door invloeden van buitenaf, zoals zonlicht en door het natuurlijk vernieuwingsproces van de huid, zal permanente make-up vervagen. Qua techniek lijkt het op een tatoeage, maar het is dus minder diep en vervaagt na verloop van tijd. Dan moet het bijgewerkt worden in een nabehandeling.

Wanneer is permanente make-up geschikt?
 • Bij het aanpassen of perfectioneren van de bestaande wenkbrauwvorm
 • Bij te dunne wenkbrauwen, bijvoorbeeld door te veel epileren
 • Bij ongelijke wenkbrauwen
 • Wanneer je een actieve, drukke levensstijl hebt
 • Bij moeilijkheden van het toepassen van normale make-up
 • Bij littekens
 • In geval van chemotherapie of alopecia
Wanneer mag ik deze behandeling niet ondergaan?

In geval van diabetes, (contact)allergie, immuunstoornis, hemofilie, gestoorde wondgenezing, chronische huidziekten en hart- en vaatafwijkingen.

Heb je één van deze aandoeningen of gebruik je antistollingsmiddelen of antibiotica, overleg dan eerst met je huisarts. Voorafgaand aan elke behandeling zal een uitgebreide vragenlijst -informed consent-, ingevuld worden, waarop alle contra-indicaties zullen worden doorgenomen.

Laat ook geen permanente make-up aanbrengen
 • op een litteken dat minder dan een jaar oud is
 • op een plek waar minder dan zes weken geleden PMU is gezet
 • op geïrriteerde huid, zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen
 • op een plek waar minder dan drie maanden geleden een PMU of tatoeage is weg-gelaserd
 • als je onder invloed bent van alcohol of drugs
 • als je zwanger bent
Doet de behandeling pijn?

De behandeling wordt uitgevoerd met de beste materialen. Het is niet geheel pijnloos, maar wel een te verdragen ongemak. Na de behandeling is de pijn vrijwel meteen verdwenen.

Het is mogelijk om de wenkbrauwen te verdoven met Emla-crème. Deze is te verkrijgen bij je huisarts of via internet.

Daarnaast zou je voor de behandeling eventueel Paracetamol kunnen innemen om de pijn te verzachten. Let wel op dat je geen aspirine inneemt, dit werkt namelijk bloed-verdunnend. Bloedverdunnende middelen kunnen ervoor zorgen dat het pigment tijdens de behandeling niet goed in de huid wordt opgenomen, waardoor het resultaat minder goed kan uitvallen.

Wanneer is permanente make-up geschikt?
 • Bij het aanpassen of perfectioneren van de bestaande wenkbrauwvorm
 • Bij te dunne wenkbrauwen, bijvoorbeeld door te veel epileren
 • Bij ongelijke wenkbrauwen
 • Wanneer je een actieve, drukke levensstijl hebt
 • Bij moeilijkheden van het toepassen van normale make-up
 • Bij littekens
 • In geval van chemotherapie of alopecia
Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen?

24 uur voorafgaand aan de behandeling geen alcohol, drugs, aspirine of andere bloedverdunnende middelen innemen. Geen zonnebankbezoek of de huid blootstellen aan de natuurlijke zon kort voor de behandeling. Een zongebruinde huid wordt niet behandeld. Plan je permanente make-up afspraak dan ook niet in vlak voor een vakantie.

Hoe lang blijft het resultaat zichtbaar?

Dit verschilt per huid. De één zal binnen een jaar een nabehandeling nodig hebben en de ander pas na anderhalf jaar. Factoren die hierop invloed kunnen hebben zijn o.a. blootstelling aan de zon, huidtype, leeftijd, verzorgingsrituelen, lifestyle etcetera. Iedere huid reageert anders op het pigment wat betreft het vasthouden of afstoten ervan.

Wacht niet te lang met het inplannen van een nabehandeling. Je loopt anders het risico dat je meer dan één nabehandeling nodig hebt.

Hoe zie ik eruit direct na de behandeling?

Na de behandeling is de kleur de eerste 5 tot 7 dagen donkerder, doordat het pigment ook nog op de huid ligt. Het behandelde gebied kan wat rood zien en eventueel licht gezwollen zijn. Deze bijwerkingen verdwijnen vaak binnen een paar uur. Pas na 4 weken kun je het volledige resultaat zien, omdat de huid dan volledig genezen is. Tijdens het genezingsproces kunnen kleine korstjes of schilfers ontstaan. Maak je hier geen zorgen over, dit hoort erbij. Probeer er niet aan te komen.

 

 

Welke nazorginstructies moet ik volgen?

De behandelde huid mag minimaal 5 dagen niet nat worden. Let dus op met douchen. Plan geen zwembad- en saunabezoek tijdens deze periode en probeer rustig aan te doen tijdens het sporten, in verband met het zweten (door het zout in zweet zal de kleur eerder verdwijnen). Advies is tot 6 weken na de behandeling geen peelings bij het behandelde gebied en de huid niet bloot te stellen aan zon of zonnebank.

 

 

Wat is een nabehandeling/ touch-up?

Na 4 tot 6 weken vindt de tweede behandeling plaats. Deze is bij de prijs inbegrepen. Bij deze behandeling kunnen nog eventuele correcties aangebracht worden aan vorm en kleur.

Om zo lang mogelijk plezier van je permanente make-up te hebben, zal je ongeveer elk jaar een nabehandeling (touch-up) nodig hebben. Dit is om de vorm bij te houden.

Mocht je een nieuwe vorm willen, bijvoorbeeld bredere of langere wenkbrauwen, dan zal je meer dan een nabehandeling nodig hebben.