top of page
 • Wat is Permanente Make-Up? (PMU)
  Permanente Make-Up, ook bekend als PMU, is een techniek waarbij pigment in de bovenste laag van de huid wordt ingebracht met een fijne naald of mesje. Hoewel het qua techniek vergelijkbaar is met tatoeages, wordt het minder diep ingebracht en vervaagt het geleidelijk door externe factoren zoals zonlicht en het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid. Als de kleur vervaagt, is een nabehandeling nodig om de permanente make-up op te frissen.
 • Wanneer is permanente make-up geschikt?
  Bij het aanpassen of perfectioneren van de bestaande wenkbrauwvorm Bij te dunne wenkbrauwen, bijvoorbeeld door te veel epileren Bij ongelijke wenkbrauwen Wanneer je een actieve, drukke levensstijl hebt Bij moeilijkheden van het toepassen van normale make-up Bij littekens In geval van chemotherapie of alopecia
 • Doet permanente make-up pijn?
  De behandeling wordt uitgevoerd met de beste materialen. Het is niet geheel pijnloos, maar wel een te verdragen ongemak. Na de behandeling is de pijn vrijwel meteen verdwenen. Daarnaast zou je voor de behandeling eventueel Paracetamol kunnen innemen om de pijn te verzachten. Let wel op dat je geen aspirine inneemt, dit werkt namelijk bloed-verdunnend. Bloed verdunnende middelen kunnen ervoor zorgen dat het pigment tijdens de behandeling niet goed in de huid wordt opgenomen, waardoor het resultaat minder goed kan uitvallen.
 • Hoe lang blijft het resultaat zichtbaar van permanente make-up?
  Dit varieert afhankelijk van het huidtype en de individuele omstandigheden. Sommige mensen hebben mogelijk al na een jaar een nabehandeling nodig, terwijl anderen pas na anderhalf jaar bijgewerkt moeten worden. Factoren die van invloed kunnen zijn, zijn onder andere blootstelling aan de zon, huidtype, leeftijd, verzorgingsgewoonten en levensstijl. Elke huid reageert anders op het pigment, wat kan resulteren in variaties in de duur van het behoud van de permanente make-up. Het is belangrijk om niet te lang te wachten met het plannen van een nabehandeling om te voorkomen dat meerdere nabehandelingen nodig zijn.
 • Wanneer mag ik permanente make-up niet ondergaan?
  Indien je lijdt aan diabetes, (contact)allergie, immuunstoornissen, hemofilie, problemen met wondgenezing, chronische huidaandoeningen, of hart- en vaatproblemen, is het van essentieel belang om dit te melden. Tevens geldt dit voor personen die antistollingsmiddelen of antibiotica gebruiken. In deze gevallen is het raadzaam om voorafgaand aan de behandeling eerst te overleggen met je huisarts. Bij elke behandeling zal een uitgebreide vragenlijst worden ingevuld en alle mogelijke contra-indicaties zullen worden besproken.
 • Laat ook geen permanente make-up aanbrengen....
  op een litteken dat minder dan een jaar oud is op een plek waar minder dan zes weken geleden PMU is gezet op geïrriteerde huid, zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen op een plek waar minder dan drie maanden geleden een PMU of tatoeage is weg-gelaserd als je onder invloed bent van alcohol of drugs als je zwanger bent
 • Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen voor permanente make-up?
  Voor een succesvolle behandeling is het belangrijk om 24 uur van tevoren geen alcohol, drugs, aspirine of andere bloedverdunnende middelen te gebruiken. Ook wordt geadviseerd om geen zonnebank te bezoeken of de huid aan direct zonlicht bloot te stellen vlak voor de behandeling. Houd er rekening mee dat een zongebruinde huid niet behandeld kan worden. Het is verstandig om je permanente make-up afspraak niet te plannen vlak voor een vakantie.
 • Hoe zie ik eruit direct na de behandeling van permanente make-up?
  Na de behandeling is de kleur de eerste 5 tot 7 dagen donkerder, doordat het pigment ook nog op de huid ligt. Het behandelde gebied kan wat rood zien en eventueel licht gezwollen zijn. Deze bijwerkingen verdwijnen vaak binnen een paar uur. Pas na 4 weken kun je het volledige resultaat zien, omdat de huid dan volledig genezen is. Tijdens het genezingsproces kunnen kleine korstjes of schilfers ontstaan. Maak je hier geen zorgen over, dit hoort erbij. Probeer er niet aan te komen.
 • Welke nazorginstructies moet ik volgen voor permanente make-up?
  De behandelde huid mag minimaal 5 dagen niet nat worden. Let dus op met douchen. Plan geen zwembad- en saunabezoek tijdens deze periode en probeer rustig aan te doen tijdens het sporten, in verband met het zweten (door het zout in zweet zal de kleur eerder verdwijnen). Advies is tot 6 weken na de behandeling geen peelings bij het behandelde gebied en de huid niet bloot te stellen aan zon of zonnebank.
bottom of page